top of page

 

„Podle mě má víno zrcadlit terroir a odrážet rukopis vinaře.“

Koncept Vína podle Hlouška vznikl jako malý projekt s touhou po butikovém vinařství, který započal koupí prvorepublikové vily s vinným sklepem a spoustou prostor pro vinaření. Vize, představy a plány byly formovány dlouhou dobu a nyní jsou transformovány uvnitř skoro 100 let staré vily.
Mám za sebou 2 stáže na Novém Zélandu v jejich nejznámnějším regionu Marborough, jednu v ostrovní části Austrálie – Tasmánii a jednu ve vnitrozemí Austrálie, v malém regionu Rutherglen. Mezitím jsem stihl vystudovat vysokou školu oboru vinařství a vinohradnictví. Zvládl 14 kampaní u mého učitele, vinařského guru a kamaráda Honzy Stávka ve VÍNO J.STÁVEK a s jeho velkou pomocí dosáhl titulu Enolog roku v soutěži Vinařství roku. Nyní pracuji, jak říkám, „u nejvyššího možného“ – Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc.

Za celou dobu získávání jakýchkoliv zkušeností o víně, ať už samotnou výrobou, či degustováním na tuzemských i mezinárodních soutěžích, se ve mě krystalizovala moje osobní představa o víně, jak by podle mě mělo vypadat, co by mělo obsahovat a charakterizovat. Zásadní věcí je vyzdvižení či nezastínění terroir – původu vína a určitý rukopis vinaře, respektive čitelnost vín – jejich specifičnost narozdíl od jiných.

Ovlivněn světovým trendem jsem se udal cestou profilace vinařství několika málo odrůdami, které u nás mají podle mě smysl a čím bychom se jako South Moravia region měli profilovat ve světě. Zásadní odrůdou se pro mě stal Pinot Noir, který ve mně vzbudil naprostou vášeň a zapálení. Dříve mnou přehlížená odrůda (možná díky hegemonovi frankovek), do které jsem se prodegustoval tak, jako se projíte k olivám. Tuto odrůdu vyrábím v mnoha variantách a podobách. Od nejtypičtější červené v několika traťových variantách, přes rosé, blanc de noir, pet-nat a do budoucna sekt kvašen v láhvi. Dále pro mne představuje velký smysl Ryzlink vlašský, kterým by se měla ČR profilovat ve světovém kontextu. V neposlední řadě to je Ryzlink rýnský a co jiného, než Sauvignon. Nic víc, nic míň..

bottom of page